21 Haziran 2014 Cumartesi

Bypass nedir ? Bypass sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

Bypass nedir ?

Bypass, kalbimizde veya vücudumuzda tıkanan herhangi bir damarımızın yerine göreve devam edecek başka bir sağlam damarın, yine vücudumuzun bir başka yerinden alınan sağlam damarın, tıkalı olan damarın yanına dikilerek kan akışkanlığının devam ettirilmesi işlemine kısaca Bypass denir.

Bazılarımızın yanlış bildiği gibi, tıkalı olan damarın sağlam bir damarla değiştirilmesi değil, yanına başka bir sağlam damarın takviye edilmesi işlemidir, aşağıda resimde de bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu arada Bypass yapılan eski tıkalı damarın açılabildiği gibi, tam tersine yeni dikilen damarda tıkanma riski taşımaktadır. Bunu önlemenin yolu da bizlere ameliyat öncesi ve sonrası doktorlarımız tarafından önerilen yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmekten geçmektedir. İlk konumuzda da değindiğimiz gibi, burada yazılanlar tamamen , yaşanmış ve teknik olmayan sadece bilgilendirme maksatlı yazılardır. 

Koroner kalp bypass nedir
Bypass Yapılmış Bir Kalp
                                   

Burada kendi aramızda sohbet eder gibi, yaşadıklarımızı ve tavsiyelerimizi, yine doktorlarımızın bizlere önerilerini paylaşacağız, bazende doktorların veya ilgili görevlilerin bizlere esasen hatırlatmaları ya da önermeleri gereken ama atlanılmış hususları burada sizlerle paylaşacağız, dediğimiz gibi, yazılarımıza ve konularımıza olumlu katkı sunmak isteyen arkadaşlarımız , konunun sonunda yorum kısmına yazmak suretiyle, tecrübe ve bilgilerini bizlerle paylaşabilirler.

Yeri gelmişken ben hemen aklıma gelen şu hususu ve yaşadığım olumsuzluğu sizlere aktarmak istiyorum, ancak bu anlatacağım husus herkes için geçerli olmayabilir.

Ben de kalbimdeki iki ana damarın tıkalı olması nedeniyle bir devlet hastanesinde Bypass oldum. Anjio ile Bypass olma aradaki süre 1 gündür, anjioda nefes darlığımın olduğunu söylememe rağmen demek ki , herhangi bir yere de nor alınmamış, Bypass sonrasında da dikkate alınmadığı gibi, yine esasen herkese paaylaşılan sık sık öksürmek ve balgam çıkarmaya çalışmak dışında, nefes egzersizi yapmamızın gerektiği bana ve şahid olduğum diğer hastalara önerilmedi ve gereken ne ise yaptırılmadı. Sonuç belki de bana mahsus bir durum oldu, ciğerlerimde  ya da vücut boşluğumda su birikti, iki sefer sırtımdan Toraks tabir edilen kısımdan yine ismine Fonksiyon denilen su alma işlemi gerçekleşti.  Nefesimi zor alıyordum ve göğsümde ağrılar oluyordu, bir kaç sefer hastaneye gitmek zorunda kaldım, idrar söktürücü kullanmam önerildi ve işin püf noktalarından birisi, en başta yapmam istenmesi gereken, en sonda solunum egzersiz cihazı ile sık sık nefes çalışması yapmam istendi. Yine bilgi olarak paylaşmak istiyorum, bu durum ameliyatlarda %5-10 arası görülen bir durum dendi, sanırım bende bu yüzdelik kısma dahil olmuştum.

Daha sonra aldığım bir bilgi, göğüs hastalıkları uzmanı doktor, aslında bu su toplanmasının ameliyatlardan sonra biraz geç olduğunu bende ise, erkenden su birikmesi olduğunu bana söyledi.
ciğerden su alma
Fonksiyon, Toraks'tan Su alma

  Yazacaklarımı ,paylaşacaklarımız şimdilik bu kadar, aslında çok çok fazla ama hepsini bir seferde aktarmamız zor, herkese sağlıklı günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder