28 Haziran 2014 Cumartesi

Akciğerde Su Toplanması

Akciğerde Su Toplanması


Genellikle açık kalp ameliyatlarında, böbrek yetmezliği, ya da kalp yetmezliğinde görülen bir durum olduğu söyleniyor, esasen çoğumuzun tahmin ettiği gibi akciğerin kendisinde su toplanmıyor, su vücudumuzda vücut kafesinin içerisinde iç organlar ile arada kalan boşluk ta ( toraks ) vücuttan çeşitli nedenlerle aslında her zaman mevcut olan ama bu sefer gereğinden fazla miktarda oluşan suyun , vücuttan uzaklaştırılamaması nedeniyle oluşmaktadır.

akciğerimiz
Sağlıklı Akciğer Röntgeni

Vücutta bu bahsettiğimiz yerde fazla suyun olması akciğerin çalışmasını kısıtladığı için , bildiğiniz üzere nefes aldığımızda göğsümüz şişer, nefes verdiğimizde iner işte bu hareket kısıtlanır ve nefes almakta zorluk , göğüs ağrısı yaşarız, tekrar her şeyin normale dönmesi için o suyun vücuttan ya vücudun kendi kendine uzaklaşmasını sağlarız, bu idrar söktürücülerle ve bol nefes egzersizleri, yürüyüşlerle olur. 

Ya da bu şekilde suyu atamıyorsak, dışarıdan müdahale ile yani fonksiyon ( Torasentez ) tabir edilen bir operasyonla bu su alınır, kısa aralıklarla tekrarlayabilir, kontrol altında olduğu müddetçe herhangi bir sorun teşkil etmez.

Halk arasında bazen duyulur, ciğerinden su alınmış , ölmüş, bu tür vakalara da rastlamak mümkündür, yine burada ölüme sebebiyet veren , uyun alınması değil, ehil kişilerin uygulamayı yapmaması, tecrübe eksikliği ile vücuda yanlış girme ve vücutta kanama meydana gelmesi, iç kanama nedeniyle ölüm olmaktadır. Bunun için ne tür bir operasyon yapılacaksa yapılsın , mutlaka ehil olanlara bu işleri yaptırmak gerekiyor önceki bir yazımda da belirttiğim gibi bana da bir kaç sefer yanlış müdahale yapıldı ve bayağı korkmuştum açıkçası...  Gerekli bilgilendirme de yapılmamıştı. 

torasentez akciğer
 Akciğer de Sıvı Birikmesi

Tabi her ameliyat olan  kişilerde akciğerde su olacak diye bir durum yok, bunun genellikle %5-10 arası görüldüğü söyleniyor ama diğer kalan kısımda da hemen olmasa bile ilerleyen zaman da vücutta fazla su birikmesi olduğu bilgisi veriliyor. Açık kalp ameliyatı olan arkadaşlarım , nefes almakta zorluk yaşadıkların da korkmayıp hemen bir doktora görünmelerinde fayda vardır. sağlıklı günler dilerim.



Akciğer Torasentez Videosu

24 Haziran 2014 Salı

Kalp Hastalarının Doktorlardan Beklentileri

Kalp Hastaları Doktorlardan Ne ister ?

Bende bir kalp hastası olarak ne istediğimi ve hastane ortamında diğer hastalardan edindiğim izlenimleri aktarmaya çalışacağım. Hastane fiziki şartları çok güzel, teknik donanım mükemmel, ama en önemli eksik bir şey var. Maalesef ruh yok, evet ruh yok.

Bir defa sizi kim ameliyat etti, bunu bilemiyorsunuz, pratisyen hekimlerden öte kimseyi tanıyamıyorsunuz. Kimseden yeterli bilgilendirme alamıyorsunuz. Sizi ameliyat sonrası, bir an önce hastaneden çıkarmaya çalışıyorlar. Doçent , Profesör belki sabah veya akşam vizitlerin de görüyorsunuz ama sadece görüyorsunuz, bazıları biraz daha iyi , size uzaktan da olsa geçmiş olsun nasılsınız vs diyor, ama fazla sizinle diyaloga girmek istemiyor, daha çok birbirlerine sizin ve hastalığınız hakkına konuşuyorlar, bu arada siz meraktan çatlıyorsunuz.

kalbimiz ve biz
Doğa ve Kalbimiz

Bir keresinde hiç unutmam, hani benden ciğerlerimden su alındı demiştim ya, işte yine bir gün yoğun bakımda ciğerlerimden su alındı, sanırım doçent olsa gerek, bir doktor diğer pratisyen doktorlara, yav arkadaş adamı ameliyat etmişiz, en önemli sorunu çözmüşüz, hastayı ciğerden kaybedeceğiz diyor, bayağı yüksek sesle. 

Bu arada ben yine meraktan çatlıyorum, ondan önce de , benden su alındı dedim ya, ne su alınma , ne su alınma sanırsınız petrol arıyorlar, pratisyen arkadaş , acemi nalbant ......... eşeğinde öğrenirmiş, nalbantlığı derler ya, işte öyle bir şey o pratisyen hekim de deneme yanılma yöntemiyle beni delik deşik ederek su almaya çalışıyor, başarılı olamayınca da bir uzmanı çağırıyor, netice de uzman da bir girişimde bulunuyor ve nihayet suya ulaşılıyor, ne garip değil mi ?

Aynı uzman hekim, o pratisyen doktor ve biz hepimiz, sadece belki 50- 100 TL verdiğimiz bir araç tamircisi ustanın, nerdeyse hayatını sorguluyoruz, aracı yeniden imal ettirmenin yollarını arıyoruz ve garibin sesi çıkmıyor bize 1 saat araçla ilgili ne varsa gereken hem yapıyor hem de bizi bilgilendiriyor. Şimdi tekrar soruyorum, araç mı daha değerli insan hayatı mı ? 

kalbimiz mi motor mu
Abi Bu Arabanın Kalbi Tekliyor :)

Yanıtını sanırım siz buldunuz , bugünlük te bu kadar kalın sağlıcakla....

23 Haziran 2014 Pazartesi

Kalbinizle Dost Olun

Kalbinizle Dost Olun

Benim gibi başınız sıkıştığında değil her zaman kalbinizle dost olun, bile bile kalbe zararlı yiyecek içecek ve hareketlerden ve de stresten uzak durun.

Yağlı yiyeceklerden uzak durun, tuzdan , şekerden uzak durun, sigara içiyorsanız mutlaka sigarayı bırakın , bana bir şey olmaz benim kalbim sağlam demeyin, bende sizin gibi düşünüyordum, sonra kendimi ansızın ameliyat masasında bypass olurken buldum.

Yıllarca hem işim gereği, hemde sevdiğim için sporla iç içe oldum, o kadar efor testine girdim, doktorlar, ciğerlerinize dikkat edin, ama kalbiniz çok sağlıklı diyorlardı. Benim de kalbimle ilgili bir sorun yaşayacağım aklımın ucundan dahi geçmiyordu.
sigaraya hayır
Kalbinizi Koruyun

Hayatımda hiç alkol almadım, sigara sadece, 45 yılda parmakların sayısı kadar ya içtim, ya içmedim.

Elimden geldiği kadar yediklerime de dikkat ettim, ancak ne oldu ise dediğim gibi son 1 yılda oldu, yaşadığım stres dolu olaylar benim kalbime mal oldu.

Hiç strese girmeyin diyemem, şu an bile bazen kendimi unutum olaylar karşısında öfkelendiğim oluyor, ancak sonra ameliyatım aklıma geldiğinde -ki zaten o kendini unutturmuyor, göğüs ağrılarım ile ben burdayım diyor. Velhasılı şu an bana sorsanız, o yaşadığım olumsuzluklar, sonucunda maddi kayıplar vs, şu an benim o eski ağlıklı anıma beni geri döndürmüyor. Evet hepimiz kaderimizi yaşıyoruz ama elimizde olan sebeplerden bizler sorumluyuz.

Her ne olursa olsun hayat yaşamaya değer, yaşamak çok güzel.
mutlu hayat
Yeşil Yol

Daha yapılacak çok iş var, sağlıcakla kalın...


22 Haziran 2014 Pazar

Arabamız mı Daha Önemli kalbimiz mi ?

Arabamız mı Daha Önemli kalbimiz mi ?

Şimdi bir çoğunuz diyeceksiniz ki, ne alakası var tabii ki de kalbimiz daha önemli, bende diyeceğim ki , hayır arabanız daha önemli. Neden mi? Şöyle bir sorun kendinize aracınızın her 2 yılda bir muayenesi var mı? var, Aylık, 6 aylık, yıllık bakımları var mı? var. Peki sağlığımıza ne kadar zamanda bir vakit ayırıyoruz, ben söyleyim yine , hastalandığımız vakit hastaneye gidiyoruz, onu bırakın, acile gittim ameliyat sonrasında doktor arkadaşından yalvarırcasına sigara istiyordu, sigarası bitmiş, hocam sağolun bizlere bakıyorsunuz, bu saatlere kadar buradasınız, bizde sizin sağlığınızın bozulmasını istemeyiz, şu sigarayı içmeseniz yanlış anlamazsanız dedim, doktorun bana verdiği cevap ilginçti, ben hayatımdan vazgeçmişim, onuda içeyim müsaade edin de, dedi. 

kalpleri kırmayın

Kalbinize iyi bakın, onu koruyun, emin olun o da size bakacaktır !

Yine soruyorum, hayatından vazgeçen insanlardan bizlere ne kadar fayda gelir, kendine hayrı olmayanın başkasına faydası olur mu ?

Arkadaşlar, doktora gitmek için illaki hasta olmamız gerekmiyor, sonradan daha az sorun yaşamak istiyorsanız mutlaka en az 6 ayda bir kalp, mide, böbrek, karaciğer, akciğer vs vs . kontrollerinizi mutlaka yaptırın.

Ben 45 yaşındayım, bu yaşıma kadar kalp ile ilgili en küçük sorun yaşamadım, ama ne oldu ise son 1-2 yılda oldu , yaşadığım stres dolu zamanlar, olaylar bana yol, su, elektrik ve en nihayetinde kalbimde 2 damarıma bypass yapılması ile son buldu, Allah'ıma sonsuz şükürler olsun bu satırları sizlere yazabiliyorum.

Burada yazılanlar hoşunuza gider ya da gitmez, kimseninde burada yazılanları sevmesini beklemiyorum , ancak eğer hoşunuza gitmeyen bir taraf bulursanız lütfen en sağ köşede bulunan çarpı işaretine basarak sayfadan çıkınız.

süper araba
İnsan Böyle Bir Araba İster Değil mi ?

Tercihiniz arabadan yana ise, mezar taşınız şimdiden hayırlı olsun !

21 Haziran 2014 Cumartesi

Bypass nedir ? Bypass sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

Bypass nedir ?

Bypass, kalbimizde veya vücudumuzda tıkanan herhangi bir damarımızın yerine göreve devam edecek başka bir sağlam damarın, yine vücudumuzun bir başka yerinden alınan sağlam damarın, tıkalı olan damarın yanına dikilerek kan akışkanlığının devam ettirilmesi işlemine kısaca Bypass denir.

Bazılarımızın yanlış bildiği gibi, tıkalı olan damarın sağlam bir damarla değiştirilmesi değil, yanına başka bir sağlam damarın takviye edilmesi işlemidir, aşağıda resimde de bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu arada Bypass yapılan eski tıkalı damarın açılabildiği gibi, tam tersine yeni dikilen damarda tıkanma riski taşımaktadır. Bunu önlemenin yolu da bizlere ameliyat öncesi ve sonrası doktorlarımız tarafından önerilen yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmekten geçmektedir. İlk konumuzda da değindiğimiz gibi, burada yazılanlar tamamen , yaşanmış ve teknik olmayan sadece bilgilendirme maksatlı yazılardır. 

Koroner kalp bypass nedir
Bypass Yapılmış Bir Kalp
                                   

Burada kendi aramızda sohbet eder gibi, yaşadıklarımızı ve tavsiyelerimizi, yine doktorlarımızın bizlere önerilerini paylaşacağız, bazende doktorların veya ilgili görevlilerin bizlere esasen hatırlatmaları ya da önermeleri gereken ama atlanılmış hususları burada sizlerle paylaşacağız, dediğimiz gibi, yazılarımıza ve konularımıza olumlu katkı sunmak isteyen arkadaşlarımız , konunun sonunda yorum kısmına yazmak suretiyle, tecrübe ve bilgilerini bizlerle paylaşabilirler.

Yeri gelmişken ben hemen aklıma gelen şu hususu ve yaşadığım olumsuzluğu sizlere aktarmak istiyorum, ancak bu anlatacağım husus herkes için geçerli olmayabilir.

Ben de kalbimdeki iki ana damarın tıkalı olması nedeniyle bir devlet hastanesinde Bypass oldum. Anjio ile Bypass olma aradaki süre 1 gündür, anjioda nefes darlığımın olduğunu söylememe rağmen demek ki , herhangi bir yere de nor alınmamış, Bypass sonrasında da dikkate alınmadığı gibi, yine esasen herkese paaylaşılan sık sık öksürmek ve balgam çıkarmaya çalışmak dışında, nefes egzersizi yapmamızın gerektiği bana ve şahid olduğum diğer hastalara önerilmedi ve gereken ne ise yaptırılmadı. Sonuç belki de bana mahsus bir durum oldu, ciğerlerimde  ya da vücut boşluğumda su birikti, iki sefer sırtımdan Toraks tabir edilen kısımdan yine ismine Fonksiyon denilen su alma işlemi gerçekleşti.  Nefesimi zor alıyordum ve göğsümde ağrılar oluyordu, bir kaç sefer hastaneye gitmek zorunda kaldım, idrar söktürücü kullanmam önerildi ve işin püf noktalarından birisi, en başta yapmam istenmesi gereken, en sonda solunum egzersiz cihazı ile sık sık nefes çalışması yapmam istendi. Yine bilgi olarak paylaşmak istiyorum, bu durum ameliyatlarda %5-10 arası görülen bir durum dendi, sanırım bende bu yüzdelik kısma dahil olmuştum.

Daha sonra aldığım bir bilgi, göğüs hastalıkları uzmanı doktor, aslında bu su toplanmasının ameliyatlardan sonra biraz geç olduğunu bende ise, erkenden su birikmesi olduğunu bana söyledi.
ciğerden su alma
Fonksiyon, Toraks'tan Su alma

  Yazacaklarımı ,paylaşacaklarımız şimdilik bu kadar, aslında çok çok fazla ama hepsini bir seferde aktarmamız zor, herkese sağlıklı günler dilerim.

20 Haziran 2014 Cuma

Kalp Sağlığımız ve Biz

Kalbimiz ve Biz


Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir kafa, sağlıklı bir yaşam hepimizin ortak arzusudur, ancak, maalesef sağlığımıza eşyalarımıza verdiğimiz önemin onda birini vermiyoruz. Blogumuz da sağlığımızı etkileyen birçok faktörden bahsederken en çokta kalp sağlığı üzerinde durmaya çalışacağız.

Bizim hayatta kalmamızı organlarımızın temel ihtiyacı olan kanı vücudumuza 24 saat hiç durmadan pompalayan bir kalbimiz olduğunu biliyoruz değil mi?

damarlar ve kalp
Kalbimiz ve Üzerinde ki Damar Yapıssı

Çok saçma bir soru gibi gelebilir, doktora kalbim ağrıyor diye gidip omzunu gösteren yakınım olmasa bunu yazmazdım :)

Blogumuzu açmamın sebebi, ben de birçok kalp hastasından , bypass olmuş bir arkadaşınız olmam ve hala da cevap bulamadığım bir çok soruya hep beraber cevap aramam, eğer bu blog sayesinde birilerine faydamız olur ise kendimi çok mutlu hissedeceğim.

Başta belirtmek istiyorum burada paylaşacağımız bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır, hiçbir kar maksadı güdülmemektedir, paylaşılmış bilgilere göre tedavi vs yoluna gidilmemeli doktorunuzun tavsiyelerine kesinlikle uymalısınız.

Daha önce kalp sorunu yaşamış, ameliyat olmuş arkadaşlarımız da burada bizimle bilgi ve tecrübelerini paylaşabilirler, bu blog herkese açık bir blog olacaktır, ilk yazımızı blogumuzun hayırlı uğurlu olması dileklerimle noktalıyorum.

süper kalp
Muhteşem Bir kalp